Logotyp för Kapitalinvest

Investera i konst

12/7/2021

Art Basel och UBS har tillsammans tagit fram en rapport, The Art Market 2021, om konst- och antikmarknaden för år 2020. I rapporten presenteras trender inom den globala konstmarknaden baserat på data från bl.a. Arts Economics, konsthandlare, auktionshus, samlare, konstutställningar, konstdatabaser och experter. Under 2020 noterades globala försäljningen av konst och antikviteter till ca 50 miljarder dollar vilket var en minskning med 22 procent jämfört med året innan.

Covid-19-pandemin skapade den största recessionen i konstmarknaden sedan finanskrisen 2008-2009. Fysiska restriktioner tvingade många aktörer att stänga sina lokaler och ställa in konstutställningar världen över. Pandemin medverkade samtidigt till en stor digital förändring där auktionshus och konsthandlare skapade utställningar och auktioner på nätet. Onlineförsäljningen av konst och antikviteter nådde en ny rekordnivå på över 12 miljarder dollar vilket var en fördubbling jämfört med året innan. USA, Storbritannien och Kina är de tre största konstmarknaderna i världen. Samtliga länder minskade i försäljning men stod tillsammans för 82 procent av den globala försäljningen under 2020. USA noterades på 42 procent och Storbritannien och Kina landade på 20 procent vardera.

Efterkrigs- och samtidskonst mest populärt hos auktionshusen

Publika auktionsförsäljningssiffror av fin konst och antikviteter, undantaget från auktionshusens privata försäljningar, landade på 17,6 miljarder dollar under år 2020 vilket var en minskning med 30 procent jämfört med året innan. Privatförsäljningar estimerades konservativt till ca 3 miljarder dollar. Försäljningar av verk över 1 miljon dollar utgjorde 58 procent av värdet av publika auktioner men endast 6 procent av onlineauktioner. Försäljningar mellan 5 000 – 250 000 dollar per verk stod för 67 procent av försäljningar i onlinemarknaden. Efterkrigstid- och samtidskonst utgjorde den största delen för sjätte året i rad och stod för 55 procent av publika konstauktioner under 2020. Konstnären med högsta auktionspriser för tredje året i rad var Zao Wou-Ki. Tillsammans med Wu Guanzhong, David Hockney, Jean-Michel Basquiat och Cui Ruzhuo var de topp 5 konstnärer i världen och stod för 19 procent av totalförsäljning. Försäljning av de topp 20 konstnärerna inom efterkrigs- och samtidskonst steg med hela 48 procent när värdet koncentrerades ytterligare till en mindre grupp väletablerade konstnärer. Topp 50 konstnärer i segmentet stod för 72 procent av global försäljning. Sotheby´s och Christie´s stod för 66 procent av försäljningen inom efterkrigs- och samtidskonst och tillsammans med Phillips utgjorde de topp 3 auktionshusen 73 procent av den totala auktionsförsäljningen. De topp fem auktionshusen (Christie´s, Sotheby´s, Phillips, China Guardian och Poly Auction) stod för 77 procent av total försäljning.  

 

Globalt samlarperspektiv

Under finanskrisen 2008-2009 minskade antalet dollarmiljardärer med 30 procent och dess förmögenhet med hela 45 procent. Under 2020 ökade antalet dollarmiljardärer med 7 procent och dess förmögenhet steg med 32 procent. I en undersökning utförd av Arts Economics och UBS av 2 569 så kallade High NetWorth Individuals (HNWI), samtliga med förmögenhet överstigande 1 miljon dollar exkluderat för fastigheter och företagstillgångar där ca hälften hade förmögenhet överstigande 10 miljoner dollar, svarade 66 procent att deras samlarintresse ökat i pandemin. De vanligaste kanalerna vid köp online var onlineauktioner följt av galleriernas online-visningsrum. Konsthandlare var dock den mest populära kanalen för konstköp där över hälften av HNWI-samlare föredrog att köpa konst via gallerister. Millennials inom HNWI-segmentet spenderade mest pengar och 30 procent av dessa investerade mer än 1 miljon dollar i konst under 2020. I undersökningen var åldersfördelningen dominerad av millennials (52%) följt av Generation X (32%) med en genomsnittsålder på 39 år. 61 procent av de tillfrågade hade över 10 procent av sina tillgångar investerat i konst.

Vänliga hälsningar,

Jonas Ljung, Kapitalinvest

Är du intresserad av att investera i konst? Kontakta oss här eller läs mer om vårt Private Banking-erbjudande där vi bl.a. erbjuder exklusiv konst från etablerade internationella konstnärer och bjuder in till olika konstevent.